Sommerlig krim fra den svenske skjærgården

Da jeg var ferdig med boken «Änglamakerskan» kunne jeg ikke la vær å undre meg over  hvorfor jeg ikke hadde lest Camilla Läckberg tidligere?! Årsaken må nok tilskrives veldig syke ME-år, men hva gjør vel det når jeg har oppdaget henne nå! Etter å ha lest «Änglamakerskan» er jeg selvutnevnt Camilla Läckberg fan!

Dette må sies å være knakende god sommerlektyre, om du liker krim da skal sies. Boken kom ut i 2011 – så den er ikke akkurat ny.., men det spiller ingen trille – denne bør leses!

Läckbergs historie har hovedsete i idylliske Fjällbacka – forøvrig byen Läckberg selv vokste opp i. Det er litt festlig når hendelsene knyttes til kjente geografiske steder – for akkurat DET gjør at det kjennes litt kjent… (forutsatt at man har vært der da såklart.)

FOTO: VisitSweden.com

 

 Alle kjenner vi en kopi av karakterene til Läckberg – om ikke alle karakterene, så i alle fall de fleste av de. At de strever med gjenkjennende hverdagsproblemer, politiske utfordringer og historisk bagasje gir meg som leser en følelse av nærhet til karakterene og livene de lever. At virkelighetens ondskap skulle overgå hendelsen i boken ble svært så reel da bomben i Oslo og dødsskytingene på Utøya skjedde den 22/7 – 11. Läckeberg selv uttrykker det slik i sitt etterord:

«Bilderna från förödelsen i Oslo fick mig att inse att händelser i denna bok tangerar den ondskan. Men tyvärr stämmer det att verkligheten överträffar dikten.»

I starten virker det som en rekke løse tråder som ikke har noe med hverandre å gjøre, men ganske snart avslører forfatteren at de har det; noe med hverandre å gjøre altså! Det er som et løst nett som kastes ut over det hele og  s a k t e  snøres sammen. Den som bidrar til at de løse trådene samles er politimannen Patrik Hedström og hans team ved Tanum politistasjon. At forfatterfruen til Patrik – Erica Falck bidrar på sitt vis… krydrer historien ytterligere.

Historien pendler fra en familie som  plutselig forsvinner…  – til en ung kvinne, med sin store sorg, som vender tilbake til øya med sin kjære… – til mødre i uløkka og deres plass i samfunnet –  løsninger… –  politisk spill –  uærlige hensikter –  ondskap – drap og grusomheter, men også om samholdet mellom mennesker som virkelig bryr seg om hverandre.

Det er et godt driv i boken og Läckberg må sies å være en knakende god historieforteller.

Tidligere har Läckberg skrevet Isprinsessan -04, Predikanten -04, Stenhuggaren -05, Olycksfågeln -06, Tyskungen -07, Sjöjungfrun -08, Fyrvaktaren -09. og disse skal jeg lese!
 

Sommerens lektyre er altså klar for meg! og Camilla Läckbergs bøker er bestilt og bekreftet på vei hjem til meg! Joda – en har litt å glede seg til!

Mer inspirasjon...

14 Comments

  1. Ikke sant det fenger!
   Spenning og driv – og ikke alt for komplisert lesing – ja det er ferielitteratur så det holder!
   Fine dager til deg Tonje – og velkommen inn hit Big Smile

 1. HERLIGE bøker! Eller, herlig og herlig – mord og mysterier ER vel ikke akkurat herlig, men det er uansett BRA bøker. For en lesehest som meg er alle bøkene foruten om de to siste, ferdig lest og står i hylla, og jeg gleder meg til å lese de siste i løpet av sommeren. Smile

  GOD mandag og GOD uke ønskes deg! Smile

  Klem

  1. DET høres bra ut! Alltid fint når andre har lest de og er positive til bøkene Smile
   Ser virkelig frem imot å lese meg gjennom de!
   Fin boksommer til deg Fru Perez Cool
   Klem

 2. Så fint duhar oppdaget Camilla og at du koste deg med boka! Jeg har lest alle bøkene hennes, og de er i grunnen gode alle sammen. Kanskje ikke helt like gode, men det holder *S* Jeg anbefaler at du leser dem i rekkefølge. Det skjer saker og ting med privatlivet til personene, og jeg har en følelse av at krimgåtene blir nevnt i noen bøker. Gled deg til f eks Steinhuggeren – uhuuuuuuu …. – Liv

  1. Jeg lytter til deg og starter med Isprinsessen, og så går jeg videre fra der Smile
   Flott at enda en liker de – dette lover godt!
   Fin boksommer til deg Liv!
   klem

 3. Jeg har lest alle bøkene til Camilla Läckberg, bortsett fra den siste. Jeg står på venteliste på den på biblioteket, men det spørs om jeg orker å vente så lenge.
  Vi har feriert endel i Fjällbacka, så da er det ekstra spennende med disse bøkene når man kjenner igjen steder derfra.
  Ønsker deg en fin dag,
  Klem T

  1. Da har du noe å glede deg til!
   Om du ikke får den på biblioteket ser jeg de selger den på Adlibris nettbokhandel for 78nok + 29nok i frakt – det er den svenske utgaven i pocket. (frakten forsvinner først om man handler for mer enn 195)
   Siden du har vært litt i svenske farvann tenker jeg det går greit å lese på svensk – om ikke hodet er alt for ullent da Wink Ja det vet du best selv – ville bare tipse deg om det.
   Fine bokdager til deg Tino!
   Klem

 4. Läckberg er fantastisk bra, klarer sjelden å legge fra meg når jeg setter igang og lese.
  Änglamakersken står for tur hos meg bare jeg får levert eksamen Wink
  Ha en fin dag Smile

  1. SÅ moro at også du sier det!
   Og Änglamakerskan er kjempefin – du har noe å glede deg til etter eksamen!
   Jeg krysser fingrene for din eksamen Smile
   Og du, kjempekoselig du er innom her – varmt velkommen tilbake Big Smile
   Fine sommerdager til deg!

 5. Hei Hei.Smile

  ja hun skriver godt.Smile Jeg også «bor» litt i traktene særlig sommerstid men så mye
  det er mulig også året rundt.Smile gøy å kjenne igjen steder hun skriver om.

  Håper du har gode dager.))

  Klem

  1. Jeg gleder meg virkelig til å lese flere bøker av henne – tror de dukker opp i posten snart – kanskje idag Smile
   Det er så fint her på svenskekysten – og det blir det lille ekstra når du kjenner deg igjen Wink – må du ha fine sommerdager Gry Big Smile
   Klem

 6. Hun skriver utrolig spennende historier den dama! Jeg har ikke lest bøkene ennå, men har sett flere av dem som serier på NRK – mener de har sendt både Isprinsessen, Predikanten, Stenhuggeren og Ulykkesfuglen. Etter å ha sett så mye fra Fjällbacka, måtte vi rett og slett reise innom der en sommer – og det er et nydelig sted! Ser litt anderledes ut når havnene er fylt opp av seilbåter og gatene fulle av mennesker, men vi fant da flere av husene og stedene vi kjente fra TV-seriene. Ganske artig å vandre rundt på «settet» Wink

  Tenkte jeg skulle lese de bøkene jeg ikke har «sett», men slike bøker kan jeg bare lese når ungene har ferie. Jeg klarer nemlig ikke legge dem fra meg, så jeg må kunne lese om natten også Grin

  Kos deg masse med bøkene!

  Klem Linnette

  1. Ja det er moro når det er fra kjente steder Smile
   Jeg har mottatt bøkene nå og har satt igang med «Isprinsessen» – er i godt driv skal sies Wink
   Forstår godt at du trenger litt «feriebarn» når det skal leses slik spennende krim – *ler* – håper du får muligheten i sommer Smile
   Kos deg du også!
   Og må du ha fine sommerdager!
   Klem

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Click to Insert Smiley

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNo